Best å gjøre i Stavanger – les vårt tips!

best å gjøre i Stavanger

Hvis du skal reise til Stavanger for første gang lurer du kanskje på hvilke attraksjoner i byen du virkelig burde få med, og hva som er det beste å få med seg fra nærområdet. På et par dager kan du få mange uforglemmelige opplevelser, og i denne artikkelen skal du få noen tips om hva som er best å gjøre i Stavanger!

Dette er på ingen måte noen komplett liste over attraksjoner i Stavanger, og denne vakre regionen har enda mye mer å by på enn det vi trekker frem i denne artikkelen. Det vi har trukket frem her synes vi er det beste med Stavanger og nærområdet, men det er naturligvis fullt mulig å være uenig.

Det vi imidlertid kan si er at Stavanger har det aller meste: alt fra en vakker gammelby med massevis av historie og en koselig atmosfære, merkelige museumer og til storslått natur med utrolige landskap med en lett rekkevidde fra selve byen

Vi starter med det som er best å gjøre i selve Stavanger, og litt lenger ned på listen blir det snakk om litt lengre turer og ekskursjoner til nærområdene.

Bli med videre!

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger er et lite historisk område med nydelige restaurerte trebygninger som kan dateres tilbake til overgangen fra det 18.-19-århundret. Hvis du bare har noen timer til overs i Stavanger så er dette en plass du bør prioritere.

Dette beskyttede området var opprinnelig hjemmet til arbeiderne som jobbet i sardinindustrien. Mer enn 170 hus har blitt vakkert restaurert, og et besøk til dette historiske området med sine hvite trehus, fargerike blomster og godt vedlikeholde små hager er rett og slett en godbit for øyet.

Å spasere gjennom de smale og brosteinsbelagte gatene med de gamle gatelyktene og tomme benkene, føles litt som å ta en langt skritt tilbake i tid og man glemmer nesten at det bor mennesker her i dag. Hvis du ønsker en autentisk følelse av gamle Norge så er Gamle Stavanger sannsynligvis en av de beste stedene hvor du kan oppleve dette.

Gamle Stavanger er lokalisert vest for den gamle havnen Vågen, bare et par minutter å spasere fra Strandkaien hvor cruiseskipene legger til.

Norsk Hermetikkmuseum

Hvis du skal på kun ett museum i Stavanger så anbefaler vi at du stikker innom Norsk Hermetikkmuseum! Du vil aldri klare å se på en hermetikkboks med fisk igjen på den samme måten som tidligere!

Fra spøk til alvor: å besøke dette historiske museumet som ligger i en gammel hermetikkfabrikk, beliggende i Gamle Stavanger, er den beste timen du kan tilbringe i byen.

Ikke bare får du kjennskap til viktigheten av hermetikkindustrien, lære om hvordan fabrikken fungerte eller se tusenvis av utrolig kreative etiketter som selv de aller mest kreative kan lære av. På toppen av det hele: dette museet har mange spennende og morsomme aktiviteter som du selv kan prøve, og du kan forsøke å træ sardiner, legge dem i bokser og på enkelte dager kan du til og med smake røkte sardiner. Morsomt for både barn og voksne!

Bare så det er sagt: du går virkelig glipp av noe hvis du ikke besøker dette unike museet i Stavanger. Selv om du bare har en halvtime til overs så vil vi anbefale deg å stikke innom – du vil ikke bli skuffet.

Gamle Stavanger
Det er utrolig flott i Gamle Stavanger og der finner du også det spennende hermetikkmuseet!

Norsk Oljemuseum

Du kan egentlig ikke gå glipp av Norsk Oljemuseum når du er i Stavanger. Museet er bygd som en kopi av en oljeplattform, og dets meget spesielle arkitektoniske design vil fange oppmerksomheten din umiddelbart. Når det er sagt: det er så mye mer med dette museet en bare dets imponerende ytre!

Det er mye å se og gjøre i dette museet, og dette blir ofte valgt ut som det beste museet i byen av både guidebøker og av reisende.

Ikke bare kan du lære alt om olje, men du vil også få en bedre forståelse av viktigheten av petroleumsindustrien i Norge. Industrien snudde Norge fra å være på randen til fattigdom til å bli ett av de rikeste landene i verden.

Du finner modeller av oljeplattformer og skip, rigger med nødsklier og til og med et fluktrom hvor man kan oppleve hvordan det ville være å forsøke å evakuere fra en rigg som brenner. Barna vil elske dette museet og det er en spørsmål- og svarløype man kan følge, samt masse andre aktiviteter og opplevelser som venter. Man finner også en temalekepark hvor barna kan ta på hjelmer og uniformer og bygge sine egne oljeplattformer.

Hvilket museum skal man besøke når man er i Stavanger? Stavanger er ikke en spesielt stor by men den har så mange museumer at du lett kunne brukt en hel uke på å besøke disse. Har du bare en time eller to i Stavanger så anbefaler vi å besøke Gamle Stavanger og Norsk Hermetikkmuseum. Har du 2-4 timer i byen bør du legge turen innom Oljemuseet også. Disse to museene kunne ikke vært mer forskjellig, men legger man turen innom begge får man en litt bedre forståelse av Norge som land.

Stavanger sentrum, Domkirken og Breiavatnet

Sentrum av Stavanger er ikke spesielt stort, så vi foreslår at du tar en kort spasertur hvor du kan få med deg noen av høydepunktene i byen.

Ett av landemerkene man ikke burde gå glipp av er katedralen fra middelalderen – Stavanger domkirke. Dette er faktisk den eldste stående domkirken i landet og ble satt opp på 1100-tallet. Kirken har nylig blitt restaurert og er en av de best bevarte gamle kirkene i Norge. Det er også den eneste katedralen som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet.

Breiavatnet er en liten innsjø / vann med en fontene og er lokalisert i midten av Byparken i sentrum av Stavanger. Vannet er bare et steinkast unna Gamlebyen og katedralen, og er et fint sted for en avslappende spasertur.

Cruise i Lysefjorden

Lysefjorden er en av de vakreste fjordene i Norge og en av høydepunktene som tiltrekker seg hundretusener av besøkende til Stavanger hvert eneste år.

Du kan seile dypt inn i fjorden og beundre de imponerende fjellveggende rundt deg, og naturligvis også den mest berømte av dem alle: Preikestolen – som reiser seg imponerende 600 meter over fjorden! Du vil også passere noen små øyer, huler og fosser. Det er et syn for guder…

Det er flere måter å oppleve Lysefjorden på, og den enkleste og mest populære er å gjøre det med en båttur. Det går forskjellige ferger til og fra de forskjellige stedene i fjorden, men det er mye enklere og like billig å ta et cruise til Lysefjorden fra Stavanger.

Cruise til Lysefjorden kan gjøres hele året, og det starter ved Strandkaien i Stavanger og tar omtrent 3 timer.

Tur til Preikestolen

Preikestolen er utvilsomt en av de mest populære fotturene i hele landet, og mange kommer til Stavanger kun får å gjennomføre denne – og til og med Tom Cruise har vært der i forbindelse med innspilling til Mission Impossible: Fallout.

Meningen med dette innlegget er å vise deg at det finnes mye mer å se og gjøre i Stavanger enn kun Lysefjorden og Preikestilen, men samtidig: du vil liksom ikke gå glipp av disse to høydepunktene som Stavanger er så kjent for!

Så hvis du er i god nok form for en moderat tur på 4 timer så burde du ikke gå glipp av Preikestolen. Det er en uforglemmelig opplevelse og vil definitivt være et av høydepunktene på turen din til Stavanger.

Flørli 4444

Hvis du liker aktiviteter utendørs og ser etter flere unike opplevelser i Stavanger kan vi trygt anbefale å gå opp verdens lengste trapp – Flørli 444.

En nydelig båttur dypt inn i Lysefjorden etterfølges av en nokså anstrengende trappeklatring med en spektakuler utsikt som knapt lar seg forestille. Flørli 444 kan gjøres som en dagstur fra Stavanger, men du her er det faktisk ikke så mange turister å støte på. Det er en skjult liten perle og ikke vent til resten av verden oppdager denne!

Å besøke Flørli og ta denne trappen er sannsynligvis en av de mest unike og minnerike opplevelsene du kan ha her til lands!

Tur til Kjeragbolten

Til tross for det faktum at det er ganske langt fra Stavanger og ikke den enkleste plassen å komme seg til, er Kjerag en veldig populær dagstur fra Stavanger. Med sine 1084 meter er Kjerag det høyeste fjellet i området og tidligere var det ikke så mange som brukte å gå hit.

Det er stor sannsynlighet for at du har sett bildet av steinen som står kilt fast mellom bergveggene, den velkjente Kjeragbolten, og ofte med en person som står oppå steinen. Å få muligheten til å ta slike episke bilder som dette er grunnen til å Kjerag har blitt mer og mer populær de siste årene. Det ser ut til å Instagram-faktoren til Kjeragbolten er for stor til å stå i mot, slik at flere og flere turister kommer til Stavanger for å ta turen dit.

Turen er en anstrengende tur på nærmere 10 kilometer som det tar omtrent 6 timer å fullføre. Det er den mest utfordrende av de tre mest populære turene nær Stavangerområdet, og kan kun gjennomføres på sommeren. Vel, den kan gås utenom sesongen også men du burde ikke forsøke uten en erfaren og lokal guide.

Kjeragbolten
Turen til Kjeragbolten er nokså tøff, men det er ingen tvil om at den er Instagram-vennlig!

Best å gjøre i Stavanger – 1-4 dager

* Hvis du har kun én dag i Stavanger foreslår vi at du tar et cruise inn Lysefjord og deretter besøker byen og de to ovennevnte museene.

* Hvis du har to dager i Stavanger kan du ta cruiset inn i Lysefjorden og turen til Preikestolen én dag, og besøke byen og museene den andre dagen,.

* Har du tre dager i Stavanger kan du følge to-dagersforslager ovenfor og deretter legge til enten Flørli 4444 eller Kjerag. Ideelt sett unngår du å ta turer to dager på rad.

* Med fire dager i Stavanger kan du gå tid til å gjøre alt det vi har foreslått så langt i denne artikkelen. Når det er sagt: husk på at turene til Preikestolen, Kjeragbolten og Flørli er nokså harde. Du kan ta Preikestolen én dag og en av de andre turene den påfølgende dagen, men vi anbefaler ikke å kjøre tre turer på rad. Hvis du allikevel skulle forsøke på dette vil det være best å starte med enten Kjerag eller Flørli og deretter ta en hvilkedag i byen, før du tar en langtur på dag 3, og tar Preikestolen den siste dagen. Preikestolen er den minst utfordrende av disse tre turene!